суботу, 14 жовтня 2017 р.

Капелюха на вуха

В другу суботу жовтня у світі відзначають Всесвітній день паліативної допомоги. Тому по всьому світу в другий тиждень жовтня відбувається флешмоб #КапелюхаНаВуха на підтримку невиліковно хворих. Україна також долучається до цієї ініціативи вже другий рік поспіль. Тому ми закливаємо вас, взяти участь у флешмобі #КапелюхаНаВуха! Для цього потрібно вдягти веселого капелюха, та зробити селфі і розмістити його в Instagram або мережі Facebook з хеш-тегом #КапелюхаНаВуха та #HatsOn4CPC. Там ми всі разом привернемо увагу до потреб паліативних пацієнтів та до необхідності створення доступної та якісної паліативної допомоги в Україні.
Декілька фактів про паліативну допомогу в Україні:
· Паліативна допомога - це підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнта та іхніх сімей, які зіткнулися з проблемою смертельних захворювань, шляхом запобігання і полегшення страждань пацієнта, лікування фізичних симптомів, надання психосоціальної та духовної підтримки.
· Наразі в Україні до 500 тисяч пацієнтів, якім необхідна паліативна допомога, з них 17 тисяч дітей.
· В Україні вже зареєстрована дитячі форми знеболення, які необхідні невиліковно хворим діткам, наприклад морфін у сиропі. Але лікарі, на жаль, не призначають його, бо кажуть, що дітям не болить.
· В Україні немає чітко окресленої державної стратегії щодо паліативної допомоги, доступу до знеболення багатьом пацієнтам, але й нерозуміння медичного персоналу необхідності зміни підходів до знеболення.
Нагадуємо, що у 2016 році всеукраїнських флеш-моб #КапелюхаНаВуха об’єднав тисячі небайдужих, які одягли капелюхи та виклали свої фото у Facebook аби привернути увагу до невирішених питань невиліковно хворих дітей України. До всеукраїнського флеш-мобу приєдналися Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, лікар Євген Комаровський, письменник Сергій Жадан, актриса театру і кіно та ініціаторка соціального арт-проекту «Оскар і Рожева Пані» Ірма Вітовська-Ванца, художник Андрій Єрмоленко та багато інших.
#КапелюхаНаВуха #HatsOn4CPC

Немає коментарів:

Дописати коментар